Vad är safir?

Vad är safir?

Elegans möter hållbarhet och historia möter modern lyx. Har du också förundrats över de fascinerande blå nyanserna som pryder kungligheters fingrar, de gåtfullt charmiga ädelstenarna som fängslat människor sedan urminnes tider? Det här är safiren.

 

Vad är safir gjort av?

Safir, som är en ädelsten med strålande tjusning, är en variation av mineralet korund, som kännetecknas av sin hårdhet och fantastiska färg.

 

Safir är känt för sina blå toner, men finns också i ett brett spektrum av nyanser, såsom sammetslen violett, livfull gul och eldig orange.

 

Alla dessa bidrar till eftertraktade smycken som är tilltalande över hela världen.

 

Hur mycket kostar en safir?

Det varierar beroende på kvaliteten, storleken, färgen och hur sällsynt safiren är – alltså inte helt olikt andra attraktiva ädelstenar.

 

Mindre safirer kan vara billigare, men större, levande och välskurna safirer kan kosta betydligt mer. Safirens ursprung kan också påverka vad den kostar.

 

Är safir dyrt?

Detta hakar i frågan ovan, men svaret är ja – safir räknas som en av de mest värdefulla och eftertraktade stenarna. Därmed är det också en av de dyraste.

 

Dess hållbarhet, dragningskraft och elegans gör safiren till en värdefull investering, inte minst för den som vill smycka sig med en tidlös symbol för lyx.

 

Visste du att…

Safir finns inte bara på Jorden, utan har också upptäckts på exempelvis meteoriter. Dessutom trodde man förr i tiden att safirer skyddade bäraren från avundsjuka och skada. Den förknippades med visdom, dygd och lycka.

 

Den största safiren som någonsin upptäckts är känd som ”Adams stjärna”. Den väger 1404,49 karat och beräknas vara över 2,5 miljarder år gammal.

Tillbaka till blogg