Vad är spinell?

Vad är spinell?

Spinell har ofta kallats ”den stora bedragaren”. Detta fascinerande mineral är beryktat för sina intensiva nyanser, för sin klarhet. Denna sten har ett spektrum av färger från levande röd till livfull blå, frodig grön och fängslande lila, eller slående rosa och orange.

 

Hur mycket är spinell värt?

Trots sin skönhet är spinell relativt prisvärd jämfört med andra stenar, vilket gör den attraktiv för den som inte har den tjockaste plånboken.

 

Priset varierar och avgörs av storleken, intensiteten i färg, klarheten och förekomsten av eventuella unika inneslutningar.

 

Var kommer spinell ifrån?

Spinell har allra främst upptäckts i länder som Myanmar. Sri Lanka, Tanzania och Afghanistan. Dessutom har fynd gjorts i Vietnam, Thailand och Kambodja. Värt att tillägga är att spinell dock finns över i princip hela världen.

 

Hur man att det är äkta spinell?

Tar du spinell till en professionell expert kommer han eller hon genomföra tester för att mäta brytningsindex och bedöma dess fysikaliska egenskaper, som hårdhet och vikt.

 

Det är alltid bra att höra med den här typen av gemmologer som är certifierade och kan säkerställa både äkthet och kvalitet.

 

Vad är typiskt för spinell?

Med 8 på Mohs-skalan är spinell anmärkningsvärt hållbar och ett perfekt val för olika smycken. Stenen har en särskild briljans och imponerande lyster som gör den eftertraktad, vilket den har varit i olika tidsepoker genom historien.

 

Visste du att…

Spinell misstas ibland för andra ädelstenar, såsom rubiner och safirer, vilket gjort att några av världens mest kända kronjuveler felidentifierats till en början.

 

Förr i tiden ansågs dessutom spinell besitta mystiska krafter, erbjuda skydd och skapa välstånd och lycka till bäraren.

Tillbaka till blogg