Vad är tanzanit?

Vad är tanzanit?

Tänk dig en sten som är vacker, uppskattad och fascinerande – men som upptäcktes först 1967. Det är det som är tanzanit. Med nyanser som sömlöst går från levande safirblått till lyxigt violett har den en lockande mystik och skiftande färger som trollbinder betraktaren.

 

Hur mycket är tanzanit värt?

Tanzanit har ett betydande marknadsvärde tack vare att den är både vacker och sällsynt. Priserna varierar baserat på storlek, kvalitet och intensiteten i dess distinkta färg.

 

Tanzanit är att betrakta som en av de mest uppskattade stenarna i världen.

 

Var kommer tanzanit ifrån?

Ursprunget kan spåras till foten av berget Kilimanjaro i Tanzania, Östafrika. Det är också därför stenen är extra sällsynt, ett eftertraktat fynd. Den finns nämligen bara på denna plats på Jorden.

 

Hur man att det är äkta tanzanit?

Certifierade experter inom ädelstenar bedömer stenens brytningsindex, pleokroism – alltså den inre optiska egenskapen – men också dess specifika vikt.

 

Nyans, mättnad och klarhet bidrar också till att säkerställa legitimiteten hos tanzanit.

 

Vad är typiskt för tanzanit?

Tanzanit uppvisar olika färger när den ses från olika vinklar, vilket gör varje sten till en unik visuell upplevelse. Med en hårdhet på 6,5 eller 7 på Mohs-skalan är tanzanit relativt hållbart.

 

Den kräver dock skonsam skötsel och att man hanterar stenen på rätt sätt för att den ska bevara lyster och färg.

 

Visste du att…

Tanzanit är stenen som förknippas med att fira sin 24:e bröllopsdag. Stenen anses ha metafysiska egenskaper som bland annat uppmuntrar till inre frid.

 

Som du kanske listat ut kommer namnet från dess ursprungsland, Tanzania.

Tillbaka till blogg