Vad är tsavorit?

Vad är tsavorit?

Tsavorite är en sällsynt ädelsten, som strålar i bländande gröna nyanser. Uppkallad efter Tsavo National Park i Kenya, där den först upptäcktes 1967, är den uppskattad för sin intensiva färg – inte helt olikt en smaragd då den är djupt skogsgrön eller behagligt gräsgrön.

 

Hur mycket är tsavorit värt?

Värdet på en tsavorit varierar beroende på färg, klarhet, karatvikt och skärning – alltså inte helt olikt andra ädelstenar. Tsavorit av högsta kvalitet kan orka upp till priser i nivå med smaragder.

 

Var kommer spinell ifrån?

Tsavorit kommer främst från östafrikanska länder som Kenya och Tanzania, men fynd har även gjorts i Madagaskar och Pakistan.

 

De sistnämnda till trots - de mest eftertraktade stenarna kommer alltjämt från de mineralrika landskapen i Östafrika. Deras intensiva nyanser och särskilda klarhet bildas där naturligt.

 

Hur man att det är äkta tsavorit?

En certifierad och utbildad gemmolog kan hjälpa dig här. Han eller hon kommer att titta på brytningsindex, vikt och mönster.

 

Ädelstenens färg, klarhet och transparens ger också ett hum om värdet på din tsavorit.

 

Vad är typiskt för tsavorit?

Tsavorit är hållbar och dess skönhet förblir intakt även vid vanligt slitage. Dessutom bidrar dess höga brytningsindex till att briljansen blir i det närmaste exceptionell. Visuellt tilltalande är bara förnamnet. Naturligtvis är även den gröna färgen typisk för tsavorit.

 

Visste du att…

2018 avtäckte Smithsonian Institution i Washington D.C. det så kallade ”Green jewel”-halsbandet. I centrum? Tsavorit i hela 325 karat.

 

Tsavorit förknippas ofta med tillväxt, förnyelse och harmoni, och tros främja välstånd, vitalitet och emotionell stabilitet.

Tillbaka till blogg