Vad är turkos?

Vad är turkos?

Turkos är en sten känd för sin skönhet och kulturella betydelse. Dess rötter är förankrade i antika civilisationer. Öppen för symboliska tolkningar har den en speciell plats i mänsklighetens historia – så dyk med in i ett hav där den här skatten vilar på botten.

 

Vilken färg är turkos?

Det låter ju ganska enkelt att svara på, eller hur? Och ja, ädelstenen turkos lyser i vacker blågrön nyans, med en blandning som liknar nyanserna av ett fridfullt tropiskt hav.

 

Färgen kan vara slående himmelsblå eller djupgrön, skapar en känsla av stillhet och lugn och förflyttar oss mentalt till vidsträckta havsutsikter.

 

Hur mycket kostar turkos?

Kostnaden för turkos varierar avsevärt. Allt beror på dess kvalitet, storlek och ursprung.

 

Är den exceptionellt klar? Är den livfullt färgmättad? Finns det brister eller inte? Oavsett är det en uppskattad ägodel bland personer som älskar smycken och ädelstenar.

 

Värt att nämna är att prisvärda alternativ finns i ungefär samma utsträckning som exklusiva smycken för finsmakare med högre budgetar.

 

Hur vet man att det är en riktig turkos?

Det kräver ett särskilt öga för detaljer. Äkta turkos har ofta en slät struktur med vaxartad lyster och en distinkt himmelsblå eller grönblå färg.

 

Äkta turkos är dessutom resistent mot repor och behåller lyster trots det. Ett enkelt ”reptest” kan därför avslöja om det är äkta eller inte.

 

I vanlig ordning är det också bra att köpa turkos från juvelerare eller leverantörer som har äkthetscertifikat.

 

Visste du att…

Turkos betraktades som en helig sten i forntida civilisationer, såsom den egyptiska eller persiska. Stenen sägs ha skänkt bäraren skydd, lycka och välstånd.

 

Turkos är ett geologiskt underverk som formas i torra områden och får sin unika färg tack vare koppar och aluminium, med en karaktäristisk blå nyans som ofta förstärks av närvaron av järn.

Tillbaka till blogg