Vad är typiskt för apatit?

Vad är typiskt för apatit?

Vad är apatit?

Apatit kommer från grekiskans ”apate” – bedrägeri – och har en tjusning som sträcker sig i flera färger. Från bedårande havsgrön till livlig blå, gul och lila - ofta med en särskild transparens - får apatit en karaktäristisk ljusstyrka och därmed oemotståndlig charm.

 

Hur mycket är apatit värt?

Vissa exemplar av apatit kan vara ganska överkomliga. Samtidigt kan de sällsynta - särskilt de som har en förträfflig klarhet - innebära att du får öppna plånboken rejält. Värdet avgörs bland annat av färgens intensitet samt stenens klarhet och storlek.

 

Var kommer apatit ifrån?

Apatit finns i flera regioner och varje regions unika geologiska egenskaper bidrar till distinkta färgvariationer och mineralsammansättning. Apatit står att finna i länder som Brasilien, Indien, Kenya, Madagaskar, Mexiko, Norge, Sydafrika och USA.

 

Hur man att det är äkta apatit?

Det vet man inte alltid, om man inte tar stenen till en professionell gemmolog som får genomföra tester baserat på hårdhet, vikt och optiska egenskaper.

 

Där tittar experten även på naturliga inneslutningar - allt för att säkerställa dess äkthet som för ett otränat öga kan vara svårt att avgöra.

 

 

Apatit är relativt hållbar för vardagsbruk, och dess varierande kristallstrukturer och diverse formationer bidrar till dess mångsidighet. Därför är det svårt att tala om något som är särskilt typiskt för apatit.

 

Dess styrka ligger i mångt och mycket i det faktum att den tar till uttryck på flera unika, kreativa sätt - hela tiden med naturlig skönhet.

 

Visste du att…

I antikens Grekland förväxlades apatit ofta med andra ädelstenar på grund av dess liknande utseende. Därför kallas den ”apati”, som alltså betyder bedrägeri, eftersom den ansågs vilseleda betraktaren.

 

Apatit är dessutom en viktig pusselbit vad gäller bildandet av ben och tänder hos flera ryggradsdjur. Det bidrar till att den associeras med vitalitet och styrka i flera kulturer världen över.

Tillbaka till blogg