Vad är vitt guld

Vad är vitt guld?

Vad är vitt guld? Vitt guld är en legering, alltså en blandning, av guld och någon annan vit metall. De vanligaste metallerna att blanda guld med för att få fram vitt guld är:
  • Silver
  • Koppar
  • Zink
  • Mangan

Det är också vanligt att använda nickel, palladium eller platina i vitt guld för att tona ned guldets gulhet. Vitt guld innehåller med andra ord en viss mängd guld och en viss mängd annan metall. De exakta legeringarna kan se olika ut och ger då också olika nyanser och egenskaper till det vita guldet.

Till skillnad från äkta guld är vitt guld ofta pläterat för att få fram rätt nyans. Vitt guld som inte är pläterat har oftast en grå eller gulaktig ton. Det är vanligt att vitt guld pläteras med rodium, platina eller palladium.


Hur vet man att det är vitt guld?

Det kan ibland vara svårt att se skillnad på vitt guld och på silver. Beroende på det vita guldets legering kan de två ibland ha ett utseende som liknar varandra mycket. Det går dock att se skillnad på dem om du vet vad du ska titta efter.

Vitt guld har en mer intensiv glans är vad silver har. Det här är förstås svårt att se för det otränade ögat, men kan du jämföra med ett smycke som du vet med säkerhet är silver kan du möjligen se skillnad. Vitt guld ändrar inte heller färg med tiden, utan behåller sin nyans och sin glanshet.

Det säkraste sättet att veta om det är vitt guld är ändå att titta på märkningen. Eftersom vitt guld innehåller äkta guld, ska det finnas en märkning om hur många karat den innehåller.

Vad är skillnaden mellan vitt guld och gult guld?

Äkta guld är ett grundämne och betecknas som 24 karat, men det här är ett material som är mycket mjukt och därför opraktiskt att göra smycken av. Smycken i gult guld är därför en legering mellan guld, koppar och silver.

Vitt guld är även det en legering, med guld, koppar och silver men även med andra vitare metaller, som palladium.
Tillbaka till blogg