Vad är zirkon?

Vad är zirkon?

Tänk dig en sten med fascinerande nyanser, såsom strålande blått, grönt, gult eller eldrött. Det är zirkon – en sten med många färger och vars namn betyder ”guldfärgad”. Den bländar med sin briljans och sin lysande klarhet och har gjort det i generationer.

 

Hur mycket är zirkon värt?

Likt andra stenar handlar värdet mycket om en kombination av karatvikt, skärning, klarhet och färg. Vissa varianter är prisvärda, andra kan vara väldigt dyra – inte minst om de har en exceptionell klarhet eller särskilda nyanser som efterfrågas extra av marknaden.

 

Var kommer zirkon ifrån?

Anmärkningsvärda källor till zirkon innefattar Madagaskar, Brasilien, Australien och Sri Lanka – samtliga kända för att producera zirkon av väldigt hög kvalitet och med en rik variation av olika färger. Det ska tilläggas att zirkon är naturligt förekommande över i princip hela världen.

 

Hur man att det är äkta zirkon?

Dels uppvisar äkta zirkon naturliga inneslutningar och ett distinkt spektrum av färger under olika ljusförhållanden, dels har äkta zirkon typisk stark dubbelbrytning och kan därför identifieras genom sitt höga brytningsindex. Är du osäker? Rådfråga en expert.

 

Vad är typiskt för zirkon?

Zirkon är en sten som passar om man vill åt smycken som står emot tidens tand. Den har en anmärkningsvärd hårdhet och en hög grad av briljans.

 

Zirkon är dessutom ett av de äldsta mineralerna på jorden, då vissa går att spåra till över 4 miljarder år sedan.

 

Därför är det också typiskt för zirkon att den kan ge oss ovärderliga insikter i planetens geologiska historia.

 

Visste du att…

Zirkon är känd för sin imponerande spridningshastighet, ofta kallad "eld", som konkurrerar med diamanter. Det bidrar till dess obestridliga lockelse och attraktionskraft världen över.

 

På medeltiden troddes zirkon framkalla god sömn, avvärja onda andar och främja både visdom och ära bland dess bärare.

Tillbaka till blogg