Vad betyder Bijouteri

Vad betyder Bijouteri?

Bijouterier är en benämning på smycken som har framställts av mindre dyrbara eller oädla material. Det kan röra sig om icke-ädla metaller som har täckts över med ett tunnare lager av silver eller guld, exempelvis doublé, förgyllning eller plätering.
Överdragsmaterialet liknar ofta silver eller guld på olika sätt, som nickel, nysilver, rhodium eller blandningar av zink eller koppar. Tack vare att bijouterier ofta massproduceras av billiga material kan de enkelt följa de senaste trenderna, till skillnad från äkta smycken som ofta har en mer konservativ utformning.

Är bijouterier nickelfria?

Många konsumenter drabbas av nickelallergi när de kommer i kontakt med nickel. Det är en form av kontaktallergi där huden täcks av röda prickar, vilket liknar akne men i lite större format. Nickelallergi kliar och upplevs som obehagligt av de drabbade.
Att i längre perioder använda smycken som innehåller nickel kan ge upphov till nickelallergi. Det är särskilt farligt att ta hål i öronen eller andra kroppsdelar och sätta i örhängen med nickel.

Tack vare hård EU-lagstiftning är det nu inte tillåtet att sälja eller importera produkter som avger över ett visst gränsvärde av nickel. Det innebär att du kan känna dig säker att du inte kommer drabbas av nickelallergi, så länge du köper bijouterier som är framställda och sålda i EU.
Om du vill ha helt nickelfria smycken bör du välja material som titan, plast eller 24 karats guld. Många bijouterier är också framställda av plast, vilket är säkert ur allergisynpunkt.

Dekorativa smycken

Bijouterier brukar ofta uppskattas mer för sitt utseende och sin design snarare än för värdet på materialet de framställs av. Smycken kan egentligen framställas av en lång rad olika material, som halm, glas, kork, stenar och växter.
När beståndsdelarna inte är så dyra kan smyckesdesignern ta ut svängarna mycket mer vad gäller formgivning och färger. Det är också möjligt att ta ett lägre pris för bijouterier än för smycken i ädelmetall, vilket ger fler köpare möjlighet att skapa sin egen stil med bijouterier.
Tillbaka till blogg