Vilka smycken är de flesta allergiska mot

Vilka smycken är de flesta allergiska mot?

Vilka smycken är de flesta allergiska mot? De flesta är allergiska mot olika smycken som innehåller nickel, men det är också många människor som är allergisk mot guld. Närmare 10 % av alla människor har guldallergi. Nickel används ofta som basmetall i smycken som har en guld- eller silverplätering. När pläteringen går sönder kommer huden i kontakt med nickel, vilket kan skapa irritation. Nickel kan även användas i en mix tillsammans med rent guld eller silver.

Kan man vara allergisk mot nickel?

Man kan vara allergisk mot nickel, nickelallergi är faktiskt en av det vanligaste allergierna kopplade till smycken. Nickel kan ge reaktioner som utslag, klåda samt röd och svullen hud. En person som är allergisk mot nickel och bär ett par örhängen kan få röda och varma örsnibbar som också kan svullna upp. Nikel är den största kontaktallergin i Sverige 


Kan man vara allergisk mot äkta silver?

Det är många som undrar om man kan vara allergisk mot äkta silver och svaret är nej. I äkta silver förekommer inget nickel, men känsliga personer kan i vissa fall känna av andra ämnen som finns i silvret och få en allergisk reaktion. Personer som har nickelallergi kan vanligtvis använda smycken som är gjorda av sterlingsilver. Sterlingsilver har stämpeln 925 vilket betyder att metallen består av 92,5 procent silver och 7,5 procent koppar.

Billiga smycken orsakar ofta allergier

Människor utvecklar ofta allergier när de bär smycken som är billiga och tillverkade av billiga metaller. Exempelvis kan smycken av basmetaller som har en guld-eller silverfärg eller metaller med guldplätering orsaka allergi. För att minska risken att utveckla en metallallergi är det bra att använda hudvänliga material. Det är bra att veta att huden kan reagera på olika smycken utan att det är tal om allergi. För att veta vad ett smycke innehåller för metaller är det bra att läsa produktbeskrivningen. Om ingen sådan finns är det möjligt att köpa ett nickeltest.
Tillbaka till blogg