Vilken metall irriterar inte huden

Vilken metall irriterar inte huden?

Vilken metall irriterar inte huden? För att minska risken för irritation på huden när du använder smycken av metall bör du undvika att använda metaller som innehåller nickel. Det finns även metaller som innehåller nickel, men där det är så hårt bundet att nästan inget nickel friges. Då orsakar det sällan irritation på huden.

Irritation av guld

Smycken av guld ska inte innehålla nickel och bör inte irritera din hud. Vissa känner dock ändå av sin nickelallergi trots att de använder smycken av äkta guld. Anledningen till det kan vara att även guld kan innehålla föroreningar, som består av nickel. Är du väldigt känslig kan du därför få känningar även av guldsmycken.


Silver

Silver innehåller inte heller nickel, men silversmycken kan ofta även innehålla andra ämnen. Dessa i sin tur kan innehålla en viss del nickel, som kan orsaka irritation mot huden.

Titan och rostfritt stål

Titan är ett bra material för dig som lätt blir irriterad på huden av metallsmycken. Titan är nämligen, tillsammans med 24 karats guld, det enda materialet som man brukar tillverka smycken av som är 100 % nickelfria. Därför används titan inom kirurgin, exempelvis vid proteser och liknande.

Rostfritt stål 316L innehåller nickel, men det är väldigt hårt bundet. Därför avger metallen inte nickel och brukar inte orsaka irritation på huden.

Vilken metall kan ge utslag på huden?

Vitt guld är ett material som ofta kan ge utslag på huden hos känsliga personer, men alla metaller förutom titan, silver, guld och platina kan ge utslag på huden. Det är vanligt att få utslag av billigare metallegeringar, eftersom de ofta innehåller en hög halt av nickel.

Du kan behöva prova dig fram gällande vilka metaller som just du får utslag av. Tänk också på att exempelvis vitt guld kan bestå av olika legeringar, och kan därför agera på olika sätt.
Tillbaka till blogg