Vilken temperatur smälter guld

Vilken temperatur smälter guld?

Vilken temperatur smälter guld? Har du funderat på om det är möjligt att smälta ner guld, och om så är fallet - vilket temperatur behöver man uppnå för att metallen ska ge vika och bli till flytande form?

Det enklaste och snabbaste svaret på frågan är ja. Det är fullt möjligt att smälta guld och något människan har gjort sedan urminnes tider. Genom att smälta guldet blir det formbart och det gör det möjligt för guldsmeder att skapa vackra smycken, t.ex. ringar, halsband och berlocker.

Kan man smälta guld?

Som tidigare nämnt är det fullt möjligt att smälta guld. Guld är en mycket vacker och värdefull ädelmetall som är mycket eftertraktad över hela världen. Guld kan används främst för att skapa smycken, men kan också användas för att förädla andra föremål, t.ex. beslag, klockor och liknande.

För att lyckas med processen är det dock viktigt att man kommer upp i en riktigt hög temperatur, något som är svårt att åstadkomma på egen hand. Vill du smälta guld, t.ex. göra om ett smycke till ett annat, är det bäst att gå till en guldsmed eller smyckesbutik.


Hur smälter man ner guld?

Guld smälter inte förrän metallen utsätts för 1064 grader eller mer. Det är en mycket stor skillnad om man jämför med metaller som zink, natrium, gallium och tenn. För att smälta dessa metaller krävs "endast" 600 grader. Det gör att guldet räknas in i de metaller som har en medium smältbarhet.

Med det sagt är det dock inte omöjligt att smälta guld hemma om du skulle vilja ge dig in på att försöka. Här rekommenderar vi dig däremot att investera i en riktig smältugn, för att säkerställa att du på ett tryggt sätt kan komma upp i rätt temperatur. Smältugnar för hemmabruk finns med både gas och el som drivmedel, så att du kan välja det som passar dig bäst.
Tillbaka till blogg