Här hittar du allt du behöver veta kirurgiskt stål?

Vad är Kirurgiskt stål?

Vad är kirurgiskt stål 316L?

Kirurgiskt stål 316L är en legering av rostfritt stål som ofta används i medicinska och kirurgiska instrument på grund av dess hållbarhet och tålighet. Materialet motverkar korrosion och är ett biokompatibelt ämne. L-suffixet i 316L stål anger att det har en lägre kolhalt än andra rostfria stållegeringar, vilket gör det mer formbart och mindre benäget att korrodera.

Är kirurgiskt stål 316L allergivänligt?

Kirurgiskt stål 316L anses vara allergivänligt eftersom det är ett biokompatibelt material, vilket betyder att det inte orsakar en överdriven immunreaktion eller inflammation i kroppen. Därför används det ofta i medicinska och kirurgiska instrument, såsom implantat, tandproteser och piercingar. 316L är också resistent mot korrosion och rost, vilket gör det lämpligt för användning i kroppen då det inte släpper ifrån sig främmande ämnen som kan orsaka irritation eller allergiska reaktioner. För att minska möjliga allergier för dig och våra kunder har vi valt att använda detta briljanta material. 

Rostar eller oxiderar kirurgiskt stål?

Kirurgiskt stål 316L är ett hållbart och slitstarkt material som är motståndskraftigt mot rost och oxidation. Det är en av anledningarna till att det ofta används i medicinska och kirurgiska instrument då det inte utsöndrar ämnen som kan orsaka irritation eller allergiska reaktioner. Däremot är det viktigt att komma ihåg att material, inklusive rostfritt stål, kan påverkas av miljöfaktorer och att det är viktigt att ta hand om sina smycken för att bibehålla deras hållbarhet och kvalitet. Vi har behandlat våra smycken med PVD för att göra dem extra slittåliga och motståndskraftiga mot oxidering och slitage för att du ska känna dig trygg med att utföra dina vardagliga rutiner. Kombinationen av våra materialval och behandling gör det möjligt för oss att ge dig livstidsgaranti på våra produkter. Du kan tryckt leva ditt vardagliga liv såsom duscha, träna, bada i poolen och diska, utan att behöva ta av dig dina smycken. Smycken ska vara enkelt att bära!


Är kirurgiskt stål nickelfritt?

Kirurgiskt stål 316L innehåller nickel. Nickel är en viktig komponent i legeringen som bidrar till dess goda korrosionsbeständighet och formbarhet. Tyvärr är nickel en vanlig orsak till allergiska reaktioner hos vissa individer, särskilt i samband med hudkontakt. EU har bestämda gränsvärden för vilken mängd nickel som får släppas ut från smycken och andra kontaktytor som används på huden. Enligt EU-direktiv 2011/65/EU (RoHS) får smycken inte släppa ut mer än 0,5 µg nickel per cm2 per vecka. Denna gräns gäller för produkter som är i direkt kontakt med huden, inklusive smycken, armband, hårnålar, piercingar och klockor. Målet med gränsen är att minimera risken för allergiska reaktioner och hudirritationer. Våra smycken är testade och håller sig inom den tillåtna EU-gränsen och därav kan många som är känsliga mot nickel bära våra smycken. Men är du extremt känslig rekommenderar vi att du väljer våra smycken tillverkade av titan som är helt nickelfria. Dessa hittar du här: titan smycken.Om du mot all förmodan skulle få problem har du alltid 60 dagars rätt att returnera varan. Vi vill såklart att du ska må bra och det ska vara enkelt och tryggt att handla hos oss. Därför om du skulle få problem, hör bara av dig till oss på info@susannafalken.com så löser vi det. 

Vad är rostfritt stål?

Rostfritt stål är en legering av stål som innehåller minst 10,5% krom och andra metaller som nickel och molybden. Kromet fungerar som ett skyddande skikt som hindrar stålet från att rosta, och andra metaller ger stålet förbättrad hållbarhet och formbarhet.

Rostfritt stål är ett populärt material på grund av sin hållbarhet, motståndskraft mot oxidering och för att det ser fint och glänsande ut. Det används i en mängd olika produkter såsom köksutrustning, arkitektur, medicinska instrument, bildelar och smycken.

Det finns olika typer av rostfritt stål: bland annat 300-serien, 400-serien och kirurgiskt stål. Varje typ av rostfritt stål har sina unika egenskaper och är lämpliga för olika produkter.

De vanligaste rostfria stålet för smyckestillverkning är 304 och 316. 

Vad är skillnaden mellan 304 och 316L

304 och 316L är båda typer av rostfritt stål, men de har några viktiga skillnader när det gäller sammansättningen och egenskaperna.

304 rostfritt stål innehåller ca 18% krom och 11% nickel. Det är ett hållbart och motståndskraftigt material med god formbarhet, men det är inte särskilt lämpligt för personer med känslig hud eftersom det innehåller en högre del nickel.

316L rostfritt stål innehåller ca 16% krom och 10% nickel, samt molybden och andra metaller. Det har samma goda hållbarhet och formbarhet som 304 rostfritt stål, men det har en lägre nickelhalt och är därför mer hypoallergen.

Om du letar efter smycken som är hållbara, slitstarka och lämpliga för personer med känslig hud, bör du överväga 316L rostfritt stål. Men om du inte har några allergier eller känsligheter, kan 304 rostfritt stål också vara ett bra val på grund av dess goda hållbarhet och formbarhet. Vi säljer inga smycken i 304 rostfritt stål, utan vi använder enbart 316L eller titan då vi anser att kvaliteten passar våra kunder bättre. Har man en gång blivit allergisk mot nickel är man det för resten av livet. 

INNEHÅLL I 304 VS 316

Typ

C

mn

P

Si

cr

Ni

Mo

304
≤0.08
≤2.0
≤0.045
≤1.0
18-20
10-14
 
304L
≤0.03
≤2.0
≤0.045
≤1.0
18-20
10-14
 
316
≤0.08
≤2.0
≤0.045
≤1.0
16-18
8-11
2,0-3,0
316L
≤0.03
≤2.0
≤0.045
≤1.0
16-18
8-11
2,0-3,0

 

Vad är skillnaden mellan kirurgiskt stål och rostfritt stål?

Kirurgiskt stål och rostfritt stål är två slitstarka legeringar av stål med hög hållbarhet, men det finns viktiga skillnader mellan dem.

Kirurgiskt stål är en specifik typ av rostfritt stål som är speciellt utvecklat för att användas i medicinska och kirurgiska instrument. Det är vanligtvis en högkvalitativ legering med en unik sammansättning som ger en god korrosionsbeständighet, formbarhet och hållbarhet. Kirurgiskt stål är också hypoallergent och har låga nivåer av främmande ämnen som tex nickel och krom, vilket gör det säkert att använda i produkter som är i direkt kontakt med huden.

Rostfritt stål, å andra sidan, är en bred kategori av stållegeringar med god korrosionsbeständighet. Rostfritt stål kan användas i en mängd olika produkter, inklusive smycken, köksredskap, byggnadsmaterial, bilar och elektronik. Legeringen för rostfritt stål och nivåerna av nickel, krom och andra främmande ämnen varierar beroende på dess användningsområde. Kort och gott kan man säga att kirurgiskt stål är en speciell typ av rostfritt stål som är utvecklat för medicinska och kirurgiska ändamål och har specifika egenskaper som gör det säkert och lämpligt för dessa användningsområden.

Till våra smycken i kirurgiskt stål

Kan man dusch med kirurgiskt stål?

Ja, du kan duscha med kirurgiskt stål. Kirurgiskt stål är en robust och slitstark form av rostfritt stål, så det är tåligt mot dagliga aktiviteter som att duscha, diska, bada i poolen och träna. Även om kirurgiskt stål inte är särskilt känsligt rekommenderar vi inte långvarig exponering mot vatten. Men att bada på stranden och att hoppa i poolen med dina smycken på, är inga problem. Du kan till och med råka slänga dem i tvättmaskinen och färgen håller. Notera att det är endast rostfritt stål / kirurgiskt stål 316 och 316l som klarar saltvatten och bassänger med klor. Andra rostfria smycken kan ta skada av vatten och kemikalier. 

Är kirurgiskt stål bra?

Ja, kirurgiskt stål är en mycket bra form av rostfritt stål som har många fördelar för en mängd olika användningsområden, inklusive medicinska och kirurgiska tillämpningar. Några av de främsta fördelarna med kirurgiskt stål inkluderar:

  1. Kvalitet: Kirurgiskt stål är ett högkvalitativt rostfritt stål med en hög resistens mot oxidation och korrosion, vilket gör det lämpligt för användning i en mängd olika miljöer.
  2. Hygien: Kirurgiskt stål är ett lättrengörligt material som är lämpligt för användning i medicinska och kirurgiska tillämpningar där hög hygien är nödvändigt.
  3. Allergivänlig: Kirurgiskt stål har låga nivåer av allergiframkallande ämnen, inklusive låg nickelhalt, vilket gör det till ett hypoallergent material som är lämpligt för personer med känslig hud.
  4. Hållbarhet: Kirurgiskt stål är en hållbar och slitstark form av rostfritt stål som kan tåla en mängd olika belastningar och påfrestningar.
  5. Återvinningsbart: Det kan återvinnas eller återanvändas på ett miljövänligt sätt. Det är ett hållbart material som inte behöver bytas ut så ofta, så det minskar den totala mängden av avfall som produceras, vilket bidrar till en mer hållbar miljö.

Våra smycken i Kirurgiskt stål