Innehåll som kan döljas

Vad är PVD?

PVD (Physical Vapor Deposition) är en teknik som används för att behandla stålsmycken för att förbättra både smyckets hållbarhet och utseende. PVD-behandling skapas genom att utsätta stålet för högt tryck och temperatur, vilket skapar en beläggning på en annan metall, som rostfritt stål eller titan. På detta sätt täcker vi ytan av våra smycken.

Fördelarna med PVD-beläggning är att smyckena håller bättre mot slitage och oxidering men även mot stötar. Färgen håller också bättre vilket gör att den inte kommer att försvinna eller blekna med tiden. PVD-beläggningen är slät och glänsande, vilket gör att smycket ser mer glänsande och elegant ut.


Vad är skillnaden på guldplätering och PVD-beläggning

Guldplätering och PVD-behandling är två olika metoder för att behandla / förgylla metaller med viktiga skillnader.

Guldplätering innebär att man täcker en metall med en tunt lager av guld. Ofta är det koppar eller nickel man täcker med hjälp av en elektrokemisk process. Guldplätering ger smycken en vacker guldfärg, men beläggningen är ofta tunn och känslig för skador, vilket gör att den inte håller för alltid.

PVD (Physical Vapor Deposition) är en annan teknik där man med hjälp av en vacum process höjer tryck och temperatur på guldet som skapar ett lager på en underliggande metall såsom titan eller kirurgiskt stål. Denna metod gör smycket hållbart mot stötar, missfärgning och oxidation samt att det ger en glänsande yta.

Sammantaget är guldplätering en mer traditionell metod för att “förgylla” smycken med guld, medan PVD är en mer avancerad teknik som ger smycket en mer hållbar yta med fler färg möjligheter. 

Hur funkar pvd processen?

PVD-processen, eller Physical Vapor Deposition, är en avancerad teknik som används för att belägga stål med en tunn beläggning av en annan metall, som rostfritt stål eller titan. Processen fungerar på följande sätt:

  • Förberedelse: Smycket rengörs och förbehandlas för att säkerställa att beläggningen har en jämn yta och håller väl.
  • Vacuum-kammare: Smycket placeras i en vacuum-kammare som är förseglad och luften töms för att skapa en vakuum-miljö.
  • Tillför metallpulver: En annan metall sätts under högt tryck och hög temperatur, vilket gör att den bryts ner till en pulverform. Detta pulver appliceras på ytan av smycket.
  • Beläggning: När pulvret har placerats på smycket värms metallen upp igen med en hög temperatur. Pulvret smälter och lägger sig som en tunn film med en jämn yta.
  • Avslutande behandling: När beläggningen har satt sig, är smycket klart att användas. Ibland kan det behöva ytterligare behandling, såsom polering för att förbättra dess utseende och hållbarhet.

PVD-processen är en komplex teknik som kräver en vakuum-miljö med höga temperaturer och tryck för att få en jämn och hållbar beläggning. Resultatet är ett smycke med en hållbar färg och yta som klarar både rost och stötar.

Har ett smycke med PVD guld samma kvalite som ett guldpläterat smycke?

Det är svårt att jämföra kvaliteten mellan ett guldpläterat smycke och ett smycke med PVD-guld eftersom det finns en mängd olika faktorer som påverkar kvaliteten på varje typ av smycke.

Guldplätering är en metod där ett tunt skikt av riktigt guld appliceras på ytan av ett annat material, som exempelvis koppar eller silver. Guldpläteringen kan vara tunn och känslig, och det är inte ovanligt att det pläterade guldet kan börjar flagna eller försvinna över tid, speciellt om smycket används ofta eller utsätts för hårda stötar.

PVD-guld, å andra sidan, är en process där en beläggning av guld används för att täcka en yta. Denna beläggning är mycket mer hållbar än en traditionell guldplätering, och mer tålig mot rost, missfärgningar och andra former av slitage. PVD-beläggningen kan också göras mycket tjockare än en guldplätering, vilket innebär att den har en längre livslängd.

Så medan en guldplätering kan ha ett liknande utseende som PVD-guld, är den sällan lika hållbar eller långvarig. Det är därför viktigt att tänka på kvaliteten när du väljer ett guldpläterat smycke eller ett smycke med PVD-guld. 

 

Vad är kirurgskt stål?

Vad är medecinskt titan?

Medicinsk titan är en legering av titan och andra metaller som används i medicinska och kirurgiska produkter. Det är ett lätt, starkt och biokompatibelt material som kan användas i kroppen för att det innehåller låga nivåer av ämnen som kan orsaka allergier. Därför är titan ett populärt material för implantat, som höft- och knä-proteser, och tandimplantat. Medicinsk titan behåller färgen och har en lång livslängd, vilket gör det till ett hållbart alternativ för många medicinska tillämpningar.

Vad är ASTM F-67?

Det finns olika typer/graderingar för medicinskt titan, F-67 är den renaste formen. För att det ska kunna klassas som F-67 ska det innehålla minst 99,0% titan och mindre än 0,25% av andra element som kol, syre, kväve, väte och järn. Aluminium ingår i listan över andra tillåtna metalliska element, men dess maximala halt får inte vara mer än 0,1%.

Vår leverantör använder rent medicinskt titan som är analyserat av RISE (RESEARCH INSTITUTES OF SWEDEN). Analysen visade att titanet innehåller 100% Titan och 0.08% aluminium.  

ASTM F-67 är en standard som specificerar kraven på osseointegrerande (implantat som fäster i ben) tandimplantat för människor. Standarden utvecklades av den amerikanska organisationen ASTM International (tidigare känt som American Society for Testing and Materials) och beskriver de fysikaliska och kemiska kraven för material, design, testning och dokumentation av dentala implantat.

Grundtanken för oss med att följa dessa riktlinjer/krav att kunna skapa säkra örhängen med minsta risk för allergiska reaktioner.

 

Varför är medicinskt titan allergivänligt?

Medicinsk titan är allergivänligt för att det är ett biokompatibilitet material - det vill säga hur det tas upp av kroppen kroppen utan att orsaka allergiska reaktioner. Titan är en av de mest biokompatibla metallerna och därmed väldigt skonsamt mot kroppen. Titanlegeringar är väl lämpade för kroppen då de har en jämn yta, vilket minskar risken för infektioner och allergiska reaktioner. Det är även hypoallergent och det innebär att titan har låga nivåer av främmande ämnen som nickel och krom, som kan orsaka allergi hos vissa människor.

Sammanfattningsvis är medicinsk titan allergivänligt för att det:

  • Är ett biokompatibilitet material - ett kroppsfrämmande material som accepteras utan att påverka kroppen negativt.
  • Har låga halter av allergiframkallande ämnen.
  • Har en jämn yta, vilket minskar risken för allergi och infektioner när det finns i kroppen.

Oxiderar eller rostar medicinskt titan?

Medicinsk titan är slitstarkt och rostar inte i samma utsträckning som andra metaller. Titan har ett naturlig skyddslager mot oxidering som fungerar som en barriär mot ytterligare oxidation och korrosion. Det har visat sig att titanets skyddslager även har en  förbättrad biokompatibilitet jämfört med andra metaller. Därför är titan ett attraktivt materialval för medicinska och kirurgiska produkter.

Men, det är viktigt att notera att alla metaller, inklusive medicinsk titan, kan påverkas av en viss mängd korrosion under specifika omständigheter, som höga temperaturer, höga salthalter i miljön, eller höga koncentrationer av syror. Så, trots att medicinsk titan har en god korrosionsbeständighet, är det viktigt att vidta lämpliga åtgärder för att minimera korrosion och bibehålla dess prestanda i medicinska och kirurgiska tillämpningar.

Är medicinskt titan nickelfritt?

Ja, medicinsk titan är nickelfritt. Titan är en naturligt metall, ett av våra grundämnen som sällan innehåller nickel och andra allergena element. Medicinska legeringar av titan som används i implantat och andra medicinska tillämpningar är särskilt framtagna för att innehålla låga halter av allergiframkallande ämnen. Detta gör medicinsk titan till ett allergivänligt material som sällan orsakar allergiska reaktioner jämfört med andra metaller.

Kort och gott är medicinskt titan nickelfritt och är därför ett säkert och allergivänlig materialval som vi har valt att tillverka en del av våra örhängen i. En del av våra örhängen är 100% medicinskt titan, andra har titanstift med motiv i kirurgiskt stål och några av dem är i 100% kirurgiskt stål.

Se våra olika smycken i metall kategorier här.


100% Titan, Titanstift med figur i kirurgiskt stål, 100% kirurgiskt stål