Vad är PVD beläggning?

PVD (Physical Vapor Deposition) är en teknik som används för att behandla stålsmycken för att förbättra både smyckets hållbarhet och utseende. PVD-behandling skapas genom att utsätta stålet för högt tryck och temperatur, vilket skapar en beläggning på en annan metall, som rostfritt stål eller titan. På detta sätt täcker vi ytan av våra smycken.

Fördelarna med PVD-beläggning är att smyckena håller bättre mot slitage och oxidering men även mot stötar. Färgen håller också bättre vilket gör att den inte kommer att försvinna eller blekna med tiden. PVD-beläggningen är slät och glänsande, vilket gör att smycket ser mer glänsande och elegant ut.


Vad är skillnaden på guldplätering och PVD-beläggning

Guldplätering och PVD-behandling är två olika metoder för att behandla / förgylla metaller med viktiga skillnader.

Guldplätering innebär att man täcker en metall med en tunt lager av guld. Ofta är det koppar eller nickel man täcker med hjälp av en elektrokemisk process. Guldplätering ger smycken en vacker guldfärg, men beläggningen är ofta tunn och känslig för skador, vilket gör att den inte håller för alltid.

PVD (Physical Vapor Deposition) är en annan teknik där man med hjälp av en vacum process höjer tryck och temperatur på guldet som skapar ett lager på en underliggande metall såsom titan eller kirurgiskt stål. Denna metod gör smycket hållbart mot stötar, missfärgning och oxidation samt att det ger en glänsande yta.

Sammantaget är guldplätering en mer traditionell metod för att “förgylla” smycken med guld, medan PVD är en mer avancerad teknik som ger smycket en mer hållbar yta med fler färg möjligheter. 

Hur funkar pvd processen?

PVD-processen, eller Physical Vapor Deposition, är en avancerad teknik som används för att belägga stål med en tunn beläggning av en annan metall, som rostfritt stål eller titan. Processen fungerar på följande sätt:

  • Förberedelse: Smycket rengörs och förbehandlas för att säkerställa att beläggningen har en jämn yta och håller väl.
  • Vacuum-kammare: Smycket placeras i en vacuum-kammare som är förseglad och luften töms för att skapa en vakuum-miljö.
  • Tillför metallpulver: En annan metall sätts under högt tryck och hög temperatur, vilket gör att den bryts ner till en pulverform. Detta pulver appliceras på ytan av smycket.
  • Beläggning: När pulvret har placerats på smycket värms metallen upp igen med en hög temperatur. Pulvret smälter och lägger sig som en tunn film med en jämn yta.
  • Avslutande behandling: När beläggningen har satt sig, är smycket klart att användas. Ibland kan det behöva ytterligare behandling, såsom polering för att förbättra dess utseende och hållbarhet.

PVD-processen är en komplex teknik som kräver en vakuum-miljö med höga temperaturer och tryck för att få en jämn och hållbar beläggning. Resultatet är ett smycke med en hållbar färg och yta som klarar både rost och stötar.

Har ett smycke med PVD guld samma kvalite som ett guldpläterat smycke?

Det är svårt att jämföra kvaliteten mellan ett guldpläterat smycke och ett smycke med PVD-guld eftersom det finns en mängd olika faktorer som påverkar kvaliteten på varje typ av smycke.

Guldplätering är en metod där ett tunt skikt av riktigt guld appliceras på ytan av ett annat material, som exempelvis koppar eller silver. Guldpläteringen kan vara tunn och känslig, och det är inte ovanligt att det pläterade guldet kan börjar flagna eller försvinna över tid, speciellt om smycket används ofta eller utsätts för hårda stötar.

PVD-guld, å andra sidan, är en process där en beläggning av guld används för att täcka en yta. Denna beläggning är mycket mer hållbar än en traditionell guldplätering, och mer tålig mot rost, missfärgningar och andra former av slitage. PVD-beläggningen kan också göras mycket tjockare än en guldplätering, vilket innebär att den har en längre livslängd.

Så medan en guldplätering kan ha ett liknande utseende som PVD-guld, är den sällan lika hållbar eller långvarig. Det är därför viktigt att tänka på kvaliteten när du väljer ett guldpläterat smycke eller ett smycke med PVD-guld.