Stål smycken och dess hållbarhet

Stål smycken och dess hållbarhet?

Stål smycken och dess hållbarhet? Smycken som är gjorda av stål är väldigt hållbara och robusta. Stål är ett material och en metall som är tålig och används därför flitigt i olika sammanhang. Exempelvis är stål ett populärt material i köksutrustning, olika fordon och inom smyckesindustrin. Smycken av stål håller sig fina väldigt länge.

Stålsmycken går att bada och duscha med

Eftersom stål är slitstarkt är stålsmycken betydligt tåligare än guldsmycken. Dessutom oxiderar inte stål, vilket gör smycken av stål väldigt lättskötta och de tål det allra mesta. Stålsmycken går att använda vid både bad och dusch. Det är även möjligt att ha på sig stålsmycken under träningspassen. Dock bör stålsmycken tas av vid bad i pool med klor eller hav med saltvatten. I dessa miljöer kan stålsmycken rosta eller få repor. Men använder du kirurgiskt stål 316L går det utmärkt att bada med dessa stål smycken i poolen och havet.


Stål kan angripas av rost

Stål kan rosta. Rost kan orsaka skador på stål och det kan uppstå snabbt om stålet utsätts för salthaltigt vatten eller klor. Rostfritt stål är mer motståndskraftigt mot rost än vanligt stål. Att hålla stål rent är grundläggande för att det ska hålla länge och inte rosta. Generellt är det lättare att undvika rost på stål inomhus.

Rengör stålsmycken vid behov

När det gäller stålsmycken är det lämpligt att rengöra dem vid behov i ljummet vatten och använda ett mildare rengöringsmedel som diskmedel eller såpa. Stålsmycken ska torkas av efter rengöring med en torr mjuk trasa för att smyckena ska glänsa igen. Det är viktigt att vara försiktig med smycken av stål som har stenar.

Förvaring av stålsmycken

Stålsmycken kan förgyllas eller guldpläteras. De smycken som är förgyllda eller pläterade är mer ömtåliga än smycken som endast består av stål. Förgyllda eller guldpläterade smycken är känsliga mot vatten och olika kemikalier som hårspray och parfym. Stålsmycken behöver inte förvaras på något speciellt sätt på grund av att de inte är så känsliga.
Tillbaka till blogg