Vad används koppar till

Vad används koppar till?

Vad används koppar till? Koppar är känt för sin distinkt röda färg och för att ha utmärkt ledningsförmåga för elektricitet och värme. Det är en metall som använts under tusentals år för mängder av olika användningsområden. Från smycken och dekorativa objekt till mer tekniska tillämpningar. Faktum är att koppar är så vanligt förekommande att du har det i närheten av dig så gott som hela tiden varje dag.

Koppar för smycken, konst och hantverk

Koppar har varit ett populärt materialval för smyckeskonstnärer under tusentals år. Dess färg, formbarhet och tillgänglighet har gjort att den betraktas som ett material som är idealiskt för smycken som armband, halsband, ringar och örhängen. Koppar används utöver det för smyckesdetaljer och emaljering eftersom det skapar en estetiskt tilltalande kontrast till andra metaller som guld och silver. Koppar används också flitigt inom konst och hantverk där det varit ett väl använt material för skulpturer, myntprägling och arkitektoniska detaljer.

En nödvändig metall inom industri

Koppars tidigare nämnda mycket goda förmåga att leda elektricitet gör metallen oumbärlig inom elektronikindustrin. Där används den i allt från elektriska ledningar och kablar till halvledare och andra komponenter. Förutom detta används koppar i hög utsträckning också inom byggindustring, främst för rörledningar för vatten och gas. Att det används så mycket i sådana syften beror på dess hållbarhet mot korrosion.


Energi och hälsa

Tack vare att koppar leder värme och elektricitet bra spelar metallen också en mycket stor roll inom sektorn för förnybar energi. Koppar används till exempel i solpaneler för att överföra den elektricitet som skapas i solceller. I vindkraftverk spelar koppar en omistlig roll i kraftverkens generatorer. Förutom detta är det värt att nämna att koppar också spelat en viss roll inom det medicinska området. Metallen har nämligen antibakteriella egenskaper vilket gör den till ett idealiskt material för medicinska verktyg och sjukhusytor.
Tillbaka till blogg