Kort och gott är labradorit ett fascinerade fältspatmineral som tillhör plagioklasserien. Känd för sitt iriserande och spektrala färgspel har den en glans och mystisk lockelse, mycket tack vare de optiska effekterna. Labradorit har en övervägande mörk basfärg och finns i nyanser av grått, svart eller mörkgrön.
Hur mycket är labradorit värt?
Det varierar beroende på flera faktorer, vilket går att likställa med andra ädelstenar. Det handlar om allt från kvaliteten och storleken till intensiteten av labradorescensen.
Vissa exemplar kan köpas för ett överkomligt pris, medan andra med exceptionell glans har ett pris som kan skjuta rejält i höjden.
Var kommer labradorit ifrån?
Labradorit finns i olika geologiska miljöer. Hit räknas länder som Ryssland, Finland, Kanada och även Madagaskar.
Det sistnämnda har gruvor som fungerar som de mest kända källorna för labradorit. Det är här de mest eftertraktade exemplaren grävs fram och uppvisar en slående briljans.
Hur man att det är äkta labradorit?
Främst kan man leta efter den karaktäristiska iriseringen. Irisering innebär att färger skiftar om betraktningsvinkeln ändras. Man tittar också på stenens hårdhet och kvalitet generellt. Hårdheten ska ligga på 6 till 6,5 på Mohs-skalan för att stenen ska betraktas som äkta.
Vad är typiskt för labradorit?
Det är just det iriserande som skiljer labradorit från andra stenar. Färgspelet kan liknas vid norrsken, vilket ger ett nästan magiskt utseende. Därför är labradorit ett populärt val som både smycke och prydnad.
Tack vare hållbarheten och hårdheten får den dessutom en varaktig skönhet i olika former av just smycken.
Visste du att…
Vissa entusiaster tror att labradorit har metafysiska egenskaper som främjar inre styrka, intuition och andlig medvetenhet.
Det är mest tack vare färgspelet som labradorit dessutom används i olika former av andliga övningar, meditationsövningar, då den tros främja balans och harmoni inombords.