Lapis lazuli är känd för sin intensiva blå färg, ofta prickig med gyllene fläckar, och i årtusenden har dess skönhet haft en historisk betydelse såväl som tidlös lockelse. Auran är fängslande – och därför har det använts i både smycken och som prydnad sedan urminnes tider.
Hur mycket är lapis lazuli värt?
Värdet på lapis lazuli avgörs i mångt och mycket av stenens kvalitet, intensiteten på färgen och om det finns så kallade inneslutningar.
Priset kan variera från måttligt till högt, men faktum kvarstår att stenen i sig är åtråvärd tack vare dess nämnda historiska betydelse och även sällsynthet.
Färgen varierar från ljus azurblå till kunglig, djupare blå.
Var kommer lapis lazuli ifrån?
Historiskt sett har Afghanistan erkänts som det primära ursprunget till den finaste stenen av denna sort. Där har den brutits i över 6 000 år.
I det forna imperiet Assyrien användes lapis lazuli, bland annat i form av vrålande lejoninnor i kungapalats. Bland källorna inkluderas också Ryssland, Chile och USA.
Hur man att det är äkta lapis lazuli?
Genom att leta efter spår av pyrit, bedöma hårdheten och titta på färgens konsistens kan man få ett hum om huruvida det är äkta lapis lazuli eller inte.
Generellt sett är det en ganska mjuk ädelsten, med runt 5-6 på Mohs-skalan. Det gör att den lätt kan repas med hårdare material.
Vad är typiskt för lapis lazuli?
Bortsett från sin slående blå färg är lapis lazuli ofta känd för sin komplicerade sammansättning, främst bestående av mineraler som lazurit, kalcit och pyrit.
Kombinationen bäddar för ett unikt utseende och en särskilt glittrande effekt som genom åren lockat betraktarna.
Visste du att…
I forntida civilisationer var lapis lazuli betraktad som en symbol för kungligheter och heder, ofta använd när man skapade ceremoniella amuletter och smycken för särskilda samhällsmedlemmar.
Renässanskonstnärer malde lapis lazuli till pulver för att skapa ultramarin, ett djupt levande blått pigment som används i några av historiens mest kända konstverk, inklusive målningar av kända konstnärer som Johannes Vermeer och Tizian.