Vad är titan? Titan (Ti) är en metall som ingår i många legeringar inom allt möjligt - från rymdutrustning till smyckestillverkning. Det räknas som det 9:e vanligaste grundämnet. Titan upptäcktes först 1791 av den brittiske kemisten William Gregor, men fick inte sitt namn förrän några år senare av den tyske kemisten M. H. Klaproth.
Så används titan
Titan används som sagt i en mängd olika applikationer på grund av dess robusta och korrosionsbeständiga egenskaper. Det är extremt starkt och tåligt, vilket gör det idealiskt för användning i olika sammanhang där utrustningen måste tåla tuffa tag. Dessutom är titan biokompatibelt, vilket gör det populärt inom medicinsk teknik, såsom för implantat och proteser.
Titananvändning även i smycken
Titan har som nämnts funnit sin givna plats inom smyckesindustrin. Eftersom det ger en snygg finish och en vacker glans är det ett billigare alternativ till mer traditionella metaller som guld och silver. Smycken tillverkade av titan är lätta och bekväma att bära samtidigt som det passar både till män och kvinnor.
Möjligheten att skapa olika färger i titansmycken
Förmågan att anodisera titan som ytbehandling ger också möjlighet att skapa mer personliga smycken. En anodisering kan åstadkomma en massa olika färger utan att man behöver använda farliga färgämnen som kan ge allergiska reaktioner. Detta gör titan till ett bra val, bland annat när man vill tillverka unika smycken. Faktum är att många faktiskt väljer titan i sina förlovnings- eller vigselringar också.
Ett allergivänligt material
Titan är allergivänligt och orsakar sällan hudirritation eller allergiska reaktioner. Dess tålighet mot repor och nötning gör att titansmycken håller länge i din smyckessamling utan att du behöver underhålla dem särskilt mycket. Det enda underhåll som ibland kan krävas är rengöring med lite tvål och vatten samt polering. Det kan vara värt att nämna att titanets färg kan blekna med tiden, men blekningen är inte skadlig.