Vad är topas?

Vad är topas?

Topas är en ädelsten känd för sina nyanser, men också för sin hållbarhet. Det här är en pärla som huvudsakligen består av aluminium och fluor, och som förekommer i olika färger såsom strålande gyllengul eller djupblå. Dess kristallstruktur ger topas både elegans och charm.

 

Hur mycket kostar topas?

Vad en topas kostar varierar och avgörs av färgen, klarheten, skärningen och karatvikten. Vissa varianter av topas kan vara ganska överkomliga, medan andra – som har högre kvalitet och är mer sällsynta i sin intensitet och färg – kostar betydligt mer.

 

Priset på topas kan vara allt från 100 kr per karat för vanliga sorter till flera tusenlappar per karat för de sällsynta. Därför är det en attraktiv sten för både samlare och smyckesbärare.

 

Hur ser topas ut?

Topas har ett brett utbud av färger och kan formas på olika sätt för att få fram dess briljans på det ena eller andra viset. Med sina väldefinierade, prismatiska kristaller och släta, blanka ytor utstrålar topas en aura av klass.

 

Dess gyllene varianter liknar droppar av flytande solsken. Dess blå varianter liknar de förtrollande djupen i en klar ocean. Dess genomskinliga natur gör att den kan vara facetterad på ett sätt där både ljus och färg dansar ihop på ett sagolikt sätt.

 

Allt sammantaget gör den till en eftertraktad sten både i historien och i dag.

 

Vad är så speciellt med topas?

Förutom att vara estetiskt lockande har topas flera fina egenskaper, såsom att den är väldigt hård och därmed hållbar och motståndskraftig mot repor.

 

På ett naturligt sätt antar den ett mångsidigt spektrum av livfulla färger, ofta med en särskild klarhet. Utöver det tros topas ha olika mystiska och helande krafter enligt vissa kulturer. Den står då även för kärlek och tillgivenhet.

 

Visste du att…

Topas är födelsestenen för november månad, vilket gör den till ett populärt val för personliga och meningsfulla smyckespresenter. Ha det i åtanke nästa gång din vän, partner, förälder eller annan närstående fyller år – om det är i november!

 

Det största kända exemplaret av topas är ”El Dorado”, som väger så mycket som 31 000 karat och finns för närvarande i den portugisiska kronan.

Tillbaka till blogg