Vilka länder har silver som naturtillgång

Vilka länder har silver som naturtillgång?

Vilka länder har silver som naturtillgång? Silver är en väldigt populär metall som är viktig i många olika industrier. Metallen används flitigt även vid tillverkning av smycken och är betydligt billigare än exempelvis vitt guld eller platinum. Samtidigt är det en ädelmetall och smycken i silver kan hålla i många generationer.

Man beräknar att människan började bryta silver cirka 5000 f.Kr. Forskare tror även att man redan kort därefter började använda metallen för att tillverka smycken. Men varifrån kommer silver egentligen? I vilka länder finns metallen som naturtillgång?


Vilka länder har mest silver?

Silver förekommer som naturtillgång i många olika länder. Däremot är det långt ifrån alla som har större mängder eller en utvecklad silverproduktion. Att ett land har stora resurser silver innebär inte nödvändigtvis att man även bryter metallen i stor skala.

Länderna som ligger i topp vad gäller naturtillgången silver är nedanstående:

  • Peru
  • Kina
  • Polen
  • Ryssland
  • Mexiko
  • Australien

I Peru beräknas det finnas cirka 98 000 MT, det vill säga metriska ton, av metallen. Det är mer än vad något annat land har. Dessutom bryter man stora mängder och har därför en betydlig silverindustri. År 2022 uppgick siffran till 3100 MT.

I Kina finns det omkring 71 000 MT silver och i Polen cirka 65 000 MT. Samtidigt bryter Polen ganska små mängder i förhållande till tillgångarna man har. Under 2022 bröt Kina cirka 3400 MT, medan Polen stod för 1300 MT. Även USA, Bolivien och Kanada har stora mängder silver.

Finns det silver i Sverige?

Silver finns som en naturresurs även i Sverige, men förekommer bara i små mängder och bryts i regel som en biprodukt. Metallen kan hittas exempelvis i Sala, Gällivare, Lycksele och Skellefteå. Även gruvorna i Askersund, Hedemora och Lindesberg bryter silver. Eftersom det är små mängder det handlar om importerar Sverige silver från andra länder.
Tillbaka till blogg